Ton Kok

In de binnenvaarthaven van Wageningen treffen we havenmeester Ton Kok in zijn havenkantoor. Al zijn hele leven woont Ton in Wageningen. Sterker nog, hij is zelfs op de Grebbedijk geboren. “De cirkel is bijna rond, ik ben weer op de Grebbedijk terecht gekomen”, aldus Ton Kok over zijn verschillende werkplekken in Wageningen.

Ton Kok
  • Ton Kok

  • Wageningen
  • Havenmeester

“Mensen kunnen urenlang kijken naar haasje, reiger of wilde paarden. Dat is óók de beleving van de haven. Het is niet alleen de industrie.”

Zijn ouderlijk huis blijft toch wel een speciaal plekje op de Grebbedijk voor hem. En eigenlijk werkt Ton Kok dagelijks min of meer samen met die dijk. “Plat gezegd is de dijk een toegangsweg naar de haven. Maar de haven biedt ook bescherming voor de dijk. Nauwe samenwerking met het Waterschap is daarbij belangrijk”, aldus de havenmeester. “Eigenlijk ben ik de regisseur van de haven. Je moet een planning maken, anticiperen en communiceren met de bedrijven maar ook de schippers. Een planning is belangrijk om zo min mogelijk vaarbewegingen te maken in de week”, legt de havenmeester uit. De gemeente Wageningen is een groene gemeente en daarin probeert Ton ook in mee te denken en te helpen. “Als het onnodig is om een motor te starten, dan doen we dat ook niet.” Maar de haven is niet alleen voor de industrie, waarschuwt hij. Achter de haven begint het Natura2000-gebied. “Mensen kunnen urenlang kijken naar een haasje, reiger of wilde paarden. Dat is ook de beleving van de haven.” Zodra Ton Kok zijn havenkantoor verlaat, ziet hij de natuur enerzijds en zijn werk anderzijds. “Ideaal! En dan doe je het werk ook met plezier. Hierdoor raak je betrokken bij de omgeving.” De havenmeester deelt graag zijn dagelijkse ervaringen in het Grebbedijk proces, om zo de haven maar ook de dijk te verbeteren. Het belangrijkste is dat de haven blijft, als stukje historie van Wageningen, maar ook als de verbinding met de natuur en stad.


Overzicht verhalen

Verhalen

Wat is uw verhaal, herinnering of anekdote over de dijk? Deel het met ons en anderen.

Verhaal insturen

Inschrijven Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer