Geslaagde tweede editie!

De Grebbedijk met prachtig uitzicht, een gegeven voor Wageningers, vooral voor degenen die vlakbij wonen, is er niet voor niets. De ruim vijf kilometer lange Grebbedijk moet versterkt worden omdat de dijk niet meer voldoet als er in de toekomst meer water door de Rijn komt, door bijvoorbeeld klimaatverandering. Partijen als het waterschap, de gemeente en provincies bekijken hoe de dijk behalve veiliger ook aantrekkelijker gemaakt kan worden. Hierover werd gesproken met bezoekers tijdens één van de programmaonderdelen tijdens de Dag van de Grebbedijk.

Omgevingsmanager Mandy Lingeman van waterschap Vallei en Veluwe vertelt: ,,Om mensen meer te betrekken bij de dijk en de plannen voor de dijkversterking is deze tweede Dag van de Grebbedijk georganiseerd. Zodat we straks niet met een verkeerd ontwerp komen en we in de voorfase ideeën kunnen meenemen. Ook zijn we benieuwd hoe mensen het wonen langs de dijk beleven. Ze vervolgt: ,,We kunnen niks beloven, maar wel alles behandelen. In 2023 gaat (naar verwachting) de schop de grond in." Bouwstenen zijn zoal recreatie, natuur en uiteraard waterveiligheid.Behalve serieuze toekomstplannen zat de dag vol leuke activiteiten.

De dijkbeheerders vertelden in de tent over hun dagelijkse werk en wat er gebeurt bij 'hoog water. Historicus Jan Blokker werd geïnterviewd over zijn boek Grebbelinie-oorlog in je achtertuin. Op het festivalterrein bij roeivereniging Argo stonden om half tien 's ochtends al de eerste gasten klaar. Voor een gratis kaartje op de Blauwe Bever safariboot die drie kwartier langs de Grebbedijk over de Nederrijn zou varen. Maar helaas, de mistbank die in de haven hing bleek te dik om veilig te kunnen varen. Desondanks vertelde de gids honderduit over het safarischip dat door vrijwilligers gerund wordt. De gasten van de tweede boottocht hadden meer geluk.

Andere bezoekers konden zich inmiddels vermaken met de volgende activiteit op het schema; een 'overlevingstocht' met natuurgids op zoek naar allerlei eetbaars op de Grebbedijk. Stevig zette Marga Elsinga er de pas in. Een groep van twintig geïnteresseerden volgde op de voet. Eerste waarschuwing: ,,Nooit iets langs de weg plukken, vanwege uitlaatgassen en honden die hier hun behoefte doen. En: Weet altijd zeker wat je plukt. Ga niet experimenteren", drukt Elsinga de groep op het hart. Zelf is Marga met een tweejarige opleiding tot natuurgids en veel zelfstudie bedreven geworden in het vinden van de juiste eetbare planten en bloemen in de natuur. De groep kijkt verwonderd mee. Tijdens de wandeling worden brandnetel, de witte peen, de kleine berenklauw en nog veel meer geplukt.

Bron: Hoog en laag, 25 sept 2017, Christien Bartels

IMG 5072
IMG 5078
IMG 5081
IMG 5090
IMG 5094
IMG 5099
IMG 5105
IMG 5113
IMG 5118
IMG 5121
IMG 5123
IMG 5128
IMG 5133
IMG 5148


Nieuwsoverzicht

Inschrijven Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer