In de eerste plannen voor de versterking van de Grebbedijk zou het Hoornwerk opgehoogd worden en daarmee als golfbreker voor de dijk fungeren. Tijdens de planuitwerking bleek dat herstel van het Hoornwerk niet meer nodig is als onderdeel van de waterveiligheid van de Grebbedijk. Daarmee vervalt binnen dit project de belangrijkste drager om het Hoornwerk te herstellen. Daarom is het herstel van het Hoornwerk geen onderdeel meer van de gebiedsontwikkeling.
Het plan tijdens de verkenning en planuitwerking
Het herstel van het Hoornwerk ten zuiden van de N225 was tijdens de verkenning en in de planuitwerking onderdeel van de versterking van de Grebbedijk en zou daarmee een functie voor de waterveiligheid vervullen. Door het Hoornwerk op te hogen, waren geen aanvullende maatregelen nodig aan de dijk die door het Hoornwerk heen loopt.
Het besluit
Tijdens de uitwerking van de plannen bleek dat de dijk door het Hoornwerk voldoende hoog is en dat ook het Hoornwerk als golfbreker niet meer nodig is. Hierdoor is er geen directe koppeling meer tussen de dijkversterking en de noodzaak voor het herstel van het Hoornwerk. Daardoor valt een deel van de financiering vanuit waterveiligheid voor het herstel van het Hoornwerk weg. Er is geprobeerd een alternatief plan te maken om met minder geld toch een deel van het Hoornwerk te herstellen, maar dit was niet haalbaar. Op 27 september is tijdens het Bestuurlijk Overleg Grebbedijk besloten om te stoppen met de plannen voor het herstel van het Hoornwerk. Ook de afspraken met de Erfgoed Deal voor het Hoornwerk vervallen. Utrechts Landschap is eigenaar van het Hoornwerk en zal het huidige beheer voortzetten gericht op behoud van het Hoornwerk.
Hoornwerk en Grebbedijk
De Grebbedijk loopt voor een deel door het Hoornwerk: een beschermd rijksmonument en onderdeel van de Grebbelinie. Vanuit het Hoornwerk werden de Grebbedijk en de Grebbesluis verdedigd. De Grebbesluis was een belangrijke inundatiesluis (een sluis bedoeld om land gecontroleerd onder water te zetten).