• Historie
 • Historie

  De Grebbedijk is een bijzonder stukje dijk tussen Rhenen en Wageningen. De dijk kent een interessante geschiedenis, waar naar verluidt nog steeds sporen van te zien zijn op en rond de Grebbedijk.

  Zo zijn er sporen te zien van de gevechten rond de Grebbeberg en van dijkdoorbraken in de 17e, 18e en 19e eeuw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de watersnood van 1855. Hierbij verstopte de rivier de Rijn door kruiend ijs. De waterstand steeg toen tot ruim zes meter boven Normaal Amsterdams Peil. De Grebbedijk brak uiteindelijk door toen het ijs in beweging kwam. Met deze doorbraak ontstond er al vrij snel een 150 meter breed gat in de Grebbedijk. De schade die de dijkdoorbraak veroorzaakte was dan ook enorm. 11 mensen verdronken bij de overstroming waarbij alleen de Markt en sommige andere hooggelegen delen rond de Nieuwe Molen en het Grote Veenloo bleven droog.

  Er zijn sindsdien geen overstromingen meer geweest. In 1931 werd er een commissie aangesteld die onderzoek en aanbevelingen zou doen in de Gelderse Vallei. De watersnood van 1855 laat echter wel zien dat de doorbraak van de Grebbedijk een enorme hoeveelheid schade teweeg zou brengen. Precies om deze reden is het dan ook van groot belang dat de dijk versterkt wordt, is en blijft.

  Inschrijven Nieuwsbrief

  Ongeldige invoer
  Ongeldige invoer